+31 (0)20 31 21 600 info@vanbaveladvocaten.nl
NL / EN

Onze advocaten faciliteren regelmatig verhoortrainingen

Ook personen die stevig in hun schoenen staan ervaren een verhoorsituatie vaak als intimiderend, indringend en zwaar.

Verhoortraining

Onze advocaten faciliteren regelmatig verhoortrainingen. Wanneer u geconfronteerd wordt met een verhoor door bijvoorbeeld de politie, FIOD of een andere opsporingsinstantie dan heeft u veelal geen idee wat u te wachten staat. Ook personen die stevig in hun schoenen staan ervaren een verhoorsituatie vaak als intimiderend, indringend en zwaar. Een veelgehoorde reactie is dat het lastig is om te gaan met veronderstellingen, vraagstellingen of verhoortactieken van de ondervragers, en – met name – om uiteindelijk op papier te krijgen wat de gehoorde bedoeld of gewild had te zeggen. Hierna gaan wij in op de twee typen of soorten verhoor in een strafzaak en het nut van een verhoortraining en goede voorbereiding.

Typen verhoor

U kunt worden uitgenodigd, worden opgeroepen of bijvoorbeeld bij een doorzoeking of aanhouding worden geconfronteerd met een verhoor. U kunt worden gehoord als verdachte of als getuige in een strafrechtelijk onderzoek. Als verdachte heeft u andere rechten en plichten dan wanneer u getuige bent. Zo heeft u als verdachte een zwijgrecht, maar als getuige niet. Als getuige (en overigens ook als verdachte) kunt u weer wel een verschoningsrecht hebben ten aanzien van uw echtgeno(o)t(e) of een familielid. Ook hoeft u zichzelf als getuige niet te belasten. Voorts bent u als getuige niet verplicht uw medewerking te verlenen aan een verhoor van een opsporingsambtenaar. Dat betekent echter niet dat het altijd verstandig is om uw medewerking te weigeren.

Het nut van een verhoortraining

Staat u binnenkort (mogelijk) een verhoor en eventuele aanhouding te wachten, en gaat u graag goed voorbereid op pad? Proeft u liefst vooraf de sfeer die u zal aantreffen tijdens het verhoor? Wij kunnen u adviseren over uw juridische positie als getuige of verdachte en over de praktische do’s and don’ts tijdens een verhoor. Door een verhoorsituatie met u te oefenen leert u optimaal gebruik te maken van de u toekomende rechten en oefent u om niet af te wijken van de door u gekozen strategie. Bij de voorbereiding op uw verhoor kunnen wij ook gebruik maken van video-opnamen om u van feedback te voorzien, waarbij we met u de verbale en non-verbale communicatie kunnen analyseren.

Op onze website vindt u ook een handige handleiding “Verhoor in een strafzaak”. U kunt deze geheel vrijblijvend downloaden en uitprinten. In alle genoemde scenario’s is een op maat gesneden advies van een strafrechtadvocaat echter onontbeerlijk.

Aarzelt u niet (vrijblijvend) contact met ons op te nemen over de mogelijkheden van een verhoortraining.

Direct hulp nodig?

Wilt u een toelichting van wat u hier leest? Een telefoontje is zo gepleegd. Of laat uw e-mailadres achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Algemene telefoonnummer:
+31 (0)20 31 21 600
Buiten kantooruren of spoed: