+31 (0)20 31 21 600 info@vanbaveladvocaten.nl
NL / EN
FIOD inval voor handen?

De FIOD staat voor de deur, wat nu?

Ineens staat een hele groep ambtenaren in FIOD jassen voor de deur van uw woning of uw bedrijf. Wij begrijpen dat dit heel intimiderend voor u is. Ze willen uw woning of bedrijfspand binnenkomen, doorzoeken, ze stellen vragen aan u en uw familieleden of werknemers en nemen documenten en computers of andere gegevensdragers mee. Ook kan de FIOD bij u op de stoep staan als u als adviseur een klant heeft die verdacht wordt van een strafbaar feit.

Onze expertises op het gebied van de FIOD

De FIOD staat bij u voor de deur, wat nu?

Als de FIOD voor de deur staat heeft u rechten en plichten en is het van groot belang dat u die goed kent. U hoeft namelijk niet altijd mee te werken, maar doet u dat wel door bijvoorbeeld een verklaring af te leggen dan geldt dat die verklaring in het dossier terecht komt. “Eenmaal gegeven, blijft gegeven” is het devies. Het is dan ook belangrijk dat u onmiddellijk een advocaat raadpleegt die u telefonisch kan adviseren en zo nodig direct naar u toe kan komen om u bij te staan.

U kunt ons bereiken op 020-3121600 en buiten kantoortijden zijn wij te bereiken via 06-54346593. Wij zijn er voor u en komen waar nodig direct in actie.

 

Wat is de FIOD en welke feiten onderzoekt de FIOD?

Als in fraudezaken gespecialiseerd advocatenkantoor komen wij bijna dagelijks in contact met de FIOD. FIOD staat voor Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. De FIOD is een onderdeel van de Belastingdienst dat belast is met de opsporing van strafbare feiten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verdenkingen van belastingfraude, die de Belastingdienst vaak zelf op het spoor komt bij een zogenaamd boekenonderzoek bij de belastingplichtige. De FIOD onderzoekt op het gebied van belastingfraude ook overtredingen van de douane-wetgeving en bijvoorbeeld verdenkingen van zogenaamde BTW carrousels. Door de samenvoeging met de Economische Controle-Dienst, onderzoekt de FIOD ook andere “fraude-verdenkingen”. Denk daarbij aan overtredingen van bijvoorbeeld de Wet op het Financieel Toezicht (“WfT), zoals het handelen met het gebruik van voorwetenschap of marktmanipulatie. Maar ook onderzoekt de FIOD bijvoorbeeld verdenkingen die betrekking hebben op valsheid in geschrift, witwassen, corruptie, faillissementsfraude of overtreding van de Wet op de Kansspelen. Niet alleen personen kunnen verdachte zijn in een onderzoek van de FIOD, ook ondernemingen en financiële instellingen kunnen als verdachte worden aangemerkt.

 

Wat kan Van Bavel Advocaten voor u betekenen bij een inval van de FIOD?

Ons kantoor heeft drie advocaten die zeer ruime ervaring bezitten in het bijstaan van verdachten of adviseurs van verdachten tijdens een FIOD inval en de fase daarna. Ons kantoor heeft een 24-uursservice waardoor u ons gerust kunt bellen als in de vroege ochtend uw nachtrust wordt verstoord door een bezoek van de FIOD.

Wij zullen zo snel mogelijk aanwezig zijn op het adres waar de FIOD voor de deur staat. Het moment waarop u betrokken raakt in een opsporingsonderzoek is namelijk een cruciale fase waarin een zaak “gemaakt” of “gebroken” kan worden. Het is dan ook van het grootste belang dat u, voordat u een verklaring aflegt of toestemming geeft tot het toepassen van opsporingsbevoegdheden, overleg heeft gevoerd met een van onze advocaten. Aarzel dan ook niet om telefonisch contact met ons op te nemen, ongeacht het tijdstip. Wij zullen u uitleggen wat uw rechten en plichten zijn en de contacten met de FIOD ambtenaren, officier van justitie en rechter-commissaris begeleiden. Ook zullen wij erop toezien dat bijvoorbeeld niet meer documenten en andere voorwerpen worden meegenomen dan noodzakelijk is.

U kunt ons bereiken op 020-3121600 en buiten kantoortijden zijn wij te bereiken via 06-54346593. Wij zijn er voor u en komen waar nodig direct in actie.

Speerpunten waar u zelf aan kunt denken
  1. Vraag wat de ambtenaren komen doen en wie ze zijn. Vraag zoveel mogelijk informatie;
  2. Bel met Van Bavel Advocaten;
  3. Verklaar niet zonder overleg met een van onze advocaten, u heeft het recht om niet te antwoorden;
  4. Geef geen toestemming voor het verrichten van opsporingshandelingen zonder overleg;
  5. In het geval documenten en andere voorwerpen worden meegenomen zorg dat u het precies vastlegt;
  6. Let op wat u via de telefoon bespreekt, die wordt wellicht afgeluisterd.

 

Wat kunt u zelf al doen?

Direct en als eerste bellen met één van de advocaten van ons kantoor!

Verder is het van het grootste belang dat u nooit een verklaring aflegt zonder daaraan voorafgaand met een advocaat gesproken te hebben. Let er daarbij op dat ook buiten een officiële verhoorsituatie gesprekken met een FIOD-ambtenaar nooit ‘off the record’ zijn. Verklaringen, ook al zijn die tijdens een gesprekje bij de koffieautomaat geuit, kunnen in een proces-verbaal worden opgenomen dat uiteindelijk in het strafdossier terecht komt. En niet alleen uw eigen verklaring kan op die manier in het strafdossier terecht komen. Ook de gesprekken die de FIOD zal hebben met uw familieleden of werknemers kunnen in een proces-verbaal worden opgenomen en zo in het strafdossier belanden. Onthoud goed dat u het recht heeft geen antwoord te geven op vragen.

Zorg ook dat u geen toestemming geeft aan de FIOD-ambtenaren voor het verrichten van opsporingshandelingen, zoals bijvoorbeeld het verrichten van een doorzoeking in uw woning of kantoor of het in beslag nemen van documenten en andere voorwerpen, zonder voorafgaand overleg daarover met een van onze advocaten.

Mogelijk wordt uw telefoon afgeluisterd, let er op wat u over de telefoon bespreekt. Hoe minder u via de telefoon bespreekt, hoe beter. Tijdens de inval is het mogelijk dat de FIOD afluisterapparatuur plaatst in uw woning, bedrijf of auto, houd ook daar rekening mee.

Kortom: het is van groot belang dat niet meer informatie wordt verstrekt dan noodzakelijk is in deze fase. Want wat eenmaal verstrekt is, blijft verstrekt en kan in het strafdossier terechtkomen.

Op onze website vindt u een handige handleiding (“Hoe te handelen bij een inval”) waarin wij kort uiteenzetten waar u in het bijzonder op moet letten als de FIOD voor de deur staat. U kunt deze geheel vrijblijvend downloaden en uitprinten.

Direct hulp nodig?

Wilt u een toelichting van wat u hier leest? Een telefoontje is zo gepleegd. Of laat uw e-mailadres achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Algemene telefoonnummer:
+31 (0)20 31 21 600
Buiten kantooruren of spoed:Recente blog posts over de 'FIOD'

17-01-2022

Een aanslag op de rechtstaat door de FIOD en het OM

advocaat FIOD rechtstaat
Geschreven door: Philine America
25-10-2016

Verkoopt u goederen en ontvangt u wel eens grote contante bedragen van uw klanten? De Wwft is eerder op u van toepassing dan u denkt!

cliëntenonderzoek contant contante betaling
Geschreven door: Mirthe Kamp
19-09-2013

Wet aanpak fraude toeslagen en fiscaliteit donkere tijden met weinig lichtpuntjes

Belastingdienst Belastingfraude Boete
Geschreven door: Van Bavel Advocaten
15-07-2013

Zwartspaarders opgelet: aan de fiscus afgegeven informatie mag niet ongeclausuleerd gebruikt worden voor fiscale beboeting of strafrechtelijke vervolging

Belastingdienst Belastingfraude belastingontduikers
Geschreven door: Van Bavel Advocaten
07-05-2013

Opinie in FD: Laatste poging om zwartspaarders te bewegen

bankgeheim Belastingdienst belastingontduiking
Geschreven door: Van Bavel Advocaten