+31 (0)20 31 21 600 info@vanbaveladvocaten.nl
NL / EN
Expertise en jarenlange ervaring

Van Bavel Advocaten, bijstand in fiscale strafzaken

Veelal wordt de betrokkene ervan verdacht een onjuiste of ontijdige belastingaangifte te hebben gedaan. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld het niet opgeven van bepaalde inkomsten of vermogen of fraude met onjuiste fiscale aftrekposten.

Onze expertise op het gebied van fiscale strafzaken

Fiscaal strafrecht

Fiscaal strafrecht is een verzamelterm voor diverse gedragingen waarbij een vermoeden van belastingfraude speelt. De Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) is de wet die geldt voor alle door de overheid geinde belastingen en benoemt de sancties als er sprake is van overtreding van de belastingwetgeving.

Strafrechtelijke onderzoeken naar fiscale fraude worden uitgevoerd door de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst. Het Openbaar Ministerie stuurt de FIOD daarin aan. Van Bavel Advocaten heeft ruime ervaring met de behandeling van complexe fiscale fraudezaken.

Wat kunt u zelf al doen?
Bel direct met één van de advocaten van ons kantoor!

Verder is het van het grootste belang dat u nooit een verklaring aflegt zonder daaraan voorafgaand met een advocaat gesproken te hebben. Let er daarbij op dat ook buiten een officiële verhoorsituatie gesprekken met een FIOD-ambtenaar nooit ‘off the record’ zijn. Verklaringen, al zijn die tijdens een gesprekje bij de koffieautomaat geuit, kunnen in een proces-verbaal worden opgenomen dat uiteindelijk in het strafdossier terecht komt. En niet alleen uw eigen verklaring kan op die manier in het strafdossier terecht komen. Ook de gesprekken die de FIOD zal hebben met uw familieleden of uw werknemers, kunnen in een proces-verbaal terecht komen en zo in het strafdossier belanden. Onthoud goed dat u het recht heeft geen antwoord te geven op vragen.

Zorg ook dat u geen toestemming geeft aan de FIOD-ambtenaren voor het verrichten van opsporingshandelingen, zoals bijvoorbeeld een doorzoeking in uw woning of kantoor of het in beslag nemen van documenten en andere voorwerpen, zonder voorafgaand overleg met een van onze advocaten.

Mogelijk wordt uw telefoon afgeluisterd, let er op wat u over de telefoon bespreekt. Hoe minder u via de telefoon bespreekt, hoe beter. Tijdens de inval is het mogelijk dat de FIOD afluisterapparatuur plaatst in uw woning, uw bedrijf of uw auto. Houd ook daar rekening mee.

Kortom: het is van groot belang dat niet meer informatie wordt verstrekt dan noodzakelijk is in deze fase. Want wat eenmaal verstrekt is, blijft verstrekt en kan in het strafdossier terechtkomen.

Op onze website vindt u een handige handleiding 'Hoe te handelen bij een inval' waarin wij kort uiteenzetten waar u in het bijzonder op moet letten als de FIOD ineens voor de deur staat. U kunt deze geheel vrijblijvend downloaden en uitprinten.

Ook vindt u op onze website de handleiding 'Hoe te handelen bij een verhoor in een strafzaak'. In deze handleiding kunt u meer lezen over uw rechten en plichten als u als verdachte of getuige gehoord wordt. Ook vindt u daarin alvast een aantal belangrijke tips. U kunt ook deze handleiding vrijblijvend downloaden en uitprinten.

Direct hulp nodig?

Wilt u een toelichting van wat u hier leest? Een telefoontje is zo gepleegd. Of laat uw e-mailadres achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Algemene telefoonnummer:
+31 (0)20 31 21 600
Buiten kantooruren of spoed:Recente blog posts over de 'Fiscaal'

16-02-2017

Wiebes doet verschoningsrecht wankelen

advocaat Belastingdienst belastingplichtige
Geschreven door: Philine America
27-09-2016

Van Bavel Advocaten groeit als kool

fiscaal advocaat fiscaal specialist fiscaal strafrecht
Geschreven door: Mirthe Kamp
05-09-2013

Need To Know Inkeren, hoe doe je dat?

fiscaal strafrecht inkeerregeling inkeren
Geschreven door: Van Bavel Advocaten
14-08-2012

Dezelfde rechtsvraag, maar een ander antwoord

Belastingdienst belastingrechter FIOD
Geschreven door: Van Bavel Advocaten
08-11-2011

Wie doet er vals aangifte?

aangifte Belastingadviseur belastingplichtige
Geschreven door: Van Bavel Advocaten