+31 (0)20 31 21 600 info@vanbaveladvocaten.nl
NL / EN

Leidinggevenden

Het Openbaar Ministerie kan in geval van verdenking van bedrijfsmatig gepleegde delicten er te allen tijde voor kiezen om (eveneens) de feitelijk leidinggever te vervolgen.

Wanneer een rechtspersoon een misdrijf heeft begaan dan kan de persoon (of rechtspersoon) die feitelijk leiding heeft gegeven ook als verdachte worden aangemerkt.

De wet geeft geen antwoord op de vraag wanneer iemand feitelijk leiding geeft en al evenmin op de vraag of zo’n leidinggever daarbij opzet of schuld moet hebben. Het is aan de rechter overgelaten de criteria voor strafrechtelijke aansprakelijkheid vorm te geven. In de jurisprudentie zijn dan ook criteria ontwikkeld. Zo is het bijvoorbeeld van belang of de persoon die vervolgd wordt op de hoogte was van de strafbare gedraging en of deze kon ingrijpen. Vele punten kunnen een rol spelen. Het gaat echter te ver om die hier allemaal te bespreken.

Wanneer u als feitelijk leidinggevende wordt geconfronteerd met een doorzoeking, een verhoor, een aanhouding, een strafbeschikking of dagvaarding of om andere reden ervan uitgaat dat u wordt vervolgd, dan raden wij u aan contact op te nemen met Van Bavel Advocaten. Een goede verdediging is van belang. Wij kunnen, bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium, met u uw procespositie bepalen, een strategie aanraden en zo nodig eigen onderzoek verrichten of de officier van justitie of rechter vragen dat onderzoek te laten uitvoeren. Uiteraard kunnen wij ook een verhoor of zitting met u voorbereiden en u daarin bijstaan.

Direct hulp nodig?

Wilt u een toelichting van wat u hier leest? Een telefoontje is zo gepleegd. Of laat uw e-mailadres achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.


Algemene telefoonnummer:
+31 (0)20 31 21 600
Buiten kantooruren of spoed: