What it takes to become a good Business Crime Defence Lawyer

Wat is er voor nodig om een uitstekend advocaat te worden (gezocht: gevorderde stagiaire/ beginnende medewerker door Van Bavel Advocaten)?

Ons kantoor zoekt op korte termijn een gevorderde stagiaire/ beginnende medewerker. Alvorens U reflecteert, graag even een paar gedachten ter overpeinzing.

1)      Uitstekende cijfers strekken tot aanbeveling. Niet meer dan dat overigens. Een advocaat in spé moet niet alleen een uitstekend scherp analytisch denkvermogen hebben, maar nog veel meer kwaliteiten. Zie hieronder.

2)      Nevenfuncties en –werkzaamheden tijdens de studie zijn eveneens een aanwijzing dat de kandidaat wat meer heeft gedaan dan wetgeving, jurisprudentie en literatuur tot zich nemen. Strekt dus eveneens tot aanbeveling.

3)      Veel belangrijker is het zich kunnen verplaatsen in de cliënt, de rechter en het OM. Een zekere mensenkennis kan wat dat betreft geen kwaad, empathie en invoelingsvermogen zijn erg belangrijk. Er zijn ongetwijfeld ook hele goede advocaten in spé die absolute Einzelgängers zijn en/ of lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar die verzoeken wij om nu juist niet te reflecteren.

4)      Mind over matter. Focus en creativiteit. Wie het ooit eens mee heeft mogen maken om een demonstratie van breektechnieken (makiwari) te zien van een getraind karateka weet wat ik bedoel (ik heb vroeger in dat verband ook het nodige kapot geslagen en geschopt). Alleen echte concentratie leidt er toe dat een bovenmatige prestatie kan worden geleverd waarbij men tot heel veel in staat blijkt te zijn. Wel focussen, anders doet het pijn! In ons vak vertaalt gebrek aan focus zich in middelmatig werk, en dat haten we. En de creativiteit? Ook die is essentieel, zonder nieuwe ideeën is er alleen maar stilstand. Het gaat om het boven de materie kunnen stijgen, dat kost tijd maar daarin bewijst zich de echte meester uiteindelijk, of het nu gaat om een partijtje voetbal of de behandeling van een complexe en grote fraudezaak.

5)      En tenslotte: de uitdaging durven aan te gaan, lef hebben en niet willen opgeven.

Voldoet U nu al aan al deze vereisten dan horen wij graag van U en kunt U volgende week beginnen. De kamer, secretaresse en koffie staan klaar. Zijn er nog punten vatbaar voor verbetering, neem dan vooral contact met ons op voor een sollicitatiegesprek.

Vorig artikel

Vonnis over de houdbaarheidsdatum heen?

Volgend artikel

Rechterlijke dwalingen of rechterlijke incompetentie?

Dit blogitem is gepubliceerd op 21 april 2010 door:

Van Bavel Advocaten

Van Bavel Advocaten


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten