Resultaten gegevensuitwisseling met belastingparadijzen blijven onduidelijk

Uit een interessant artikel dat vandaag in het FD werd gepubliceerd volgt dat Staatssecretaris Weekers geen zicht heeft op wat de bilaterale verdragen (de zogenaamde tax information exchange agreements) met belastingparadijzen tot op heden hebben opgeleverd. Nederland heeft met 29 landen die te boek staan als belastingparadijs dergelijke verdragen afgesloten.

De afgelopen vier jaar zijn er 125 verzoeken gedaan door Nederland en daarop zouden slechts 47 antwoorden zijn gekomen (eind 2012). Uit een steekproef zou zijn gebleken dat de Staat in zeventien dossiers een bedrag van EUR 37 mio heeft geïnd. De Belastingdienst houdt echter niet apart bij wat de gegevensuitwisseling met de belastingparadijzen voor de schatkist precies oplevert.

Opmerkelijk is tot slot dat in 2012 de helft van alle verzoeken tot gegevensuitwisseling was gericht tot Liberia. Dit zou erop kunnen wijzen dat de belastingdienst bezig is met een onderzoek naar fiscale constructies die over Liberia lopen. Time will tell…

Vorig artikel

Hoge Raad vernietigt uitspraak Hof in fraudezaak Woningstichting Dinxperlo

Volgend artikel

Brussel gaat belastingontwijking bestrijden

Dit blogitem is gepubliceerd op 06 mei 2013 door:

Van Bavel Advocaten

Van Bavel Advocaten


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten