Prioriteit voor opsporing fraude met steunmaatregelen ivm corona

Door het kabinet zijn onlangs verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en de economische gevolgen daarvan voor ondernemers te beperken. In sneltreinvaart is een pakket met steunmaatregelen uit de grond gestampt om de financiële overbrugging voor ondernemers in nood mogelijk te maken. Om direct effectief te kunnen helpen, zijn de steunmaatregelen eenvoudiger opgezet dan overheidsmaatregelen die onder normale omstandigheden zijn ingevoerd. Hierdoor is de kans op misbruik van deze steunmaatregelen groter. Om fraude snel te kunnen aanpakken, werken de opsporingsambtenaren van de Opsporing Inspectie SZW en de FIOD samen. Het opsporen van deze vorm van fraude en het oppakken van de verdachten is prioriteit gemaakt, zo geven beide instanties aan.

Naast het opsporen van fraude met de steunmaatregelen van de overheid, heeft de FIOD ook haar handen vol aan overige coronagerelateerde criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het oppakken van twee personen voor oplichting met mondkapjes (FIOD) en het onderzoeken van gehackte websites waar illegale coronamedicijnen werden verkocht (FIOD).

Vorig artikel

Rechtbank Leeuwarden verklaart OM niet-ontvankelijk

Volgend artikel

Een aanslag op de rechtstaat door de FIOD en het OM

Dit blogitem is gepubliceerd op 21 april 2020 door:

Evelien de Witte

Evelien de Witte


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten