Lachgasverbod weer uitgesteld

Al sinds eind 2019 wordt door het kabinet aangekondigd dat het recreatief gebruiken van lachgas verboden wordt door plaatsing van lachgas op lijst II van de Opiumwet. De beoogde ingangsdatum is al meerdere keren uitgesteld. Ook nu blijkt de beoogde datum niet haalbaar en zal pas op zijn vroegst op 1 januari 2023 een dergelijk verbod in kunnen gaan. Dat meldt onder meer het AD vanochtend.

Verschillende gemeenten hebben hun eigen regels opgesteld om het gebruik van lachgas te ontmoedigen. De gemeente Amsterdam heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)  regels opgesteld met betrekking tot het gebruik en de verkoop van lachgas. Op grond van het ventverbod mag bijvoorbeeld op straat in Amsterdam geen lachgas verkocht worden. Sinds december vorig jaar is het ook verboden om op straat lachgas te gebruiken indien dit overlast veroorzaakt of de burgemeester die plek heeft aangemerkt als een gebied waar geen lachgas gebruikt mag worden.

Zal door het wederom uitstellen van het landelijke verbod op het recreatief gebruik van lachgas de gemeente Amsterdam intensiever gaan handhaven? We zullen het gaan zien.

Vorig artikel

Sancties tegen Rusland

Dit blogitem is gepubliceerd op 13 mei 2022 door:

Evelien de Witte

Evelien de Witte


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten