Europese maatregelen in de strijd tegen belastingontduiking

De bestrijding van belastingontduiking staat momenteel volop in de belangstelling. Vandaag presenteerde de Europese Commissie haar jongste voorstellen om de ontduiking en ontwijking van de belastingplicht te voorkomen.

Eurocommissaris van Belastingen Algirdas Semeta benadrukt dat jaarlijks voor ongeveer 1000 miljard aan belastinggeld ontdoken wordt in de Europese Unie. Semeta stelt dat Europa daadkrachtig en eensgezind de strijd moet aan gaan tegen “a scandalous loss of much-needed revenu.

De Commissie vindt het op de eerste plaats problematisch dat de verschillen tussen de belastingwetgeving binnen Europa nog niet zijn opgeheven. Dit stelt belastingontduiker in staat de lacunes in de wetgeving uit te buiten. Ten tweede moet Europa daadkrachtig optreden tegen de zogenaamde belastingparadijzen. De lidstaten zouden middels algemene criteria moeten vaststellen welke landen als belastingparadijs gelden. Deze lidstaten zouden dan op een zwarte lijst worden geplaatst. Tevens wordt ook gewerkt aan specifieke maatregelen om de betreffende lidstaten te verplichten de Europese standaarden inzake de bestrijding van belastingontduiking na te leven.

De Commissie schrijft dat de gepresenteerde voorstellen een belangrijke bijdrage moeten leveren aan het internationale belastingontduikingsdebat, dat in het bijzonder wordt gevoerd binnen de OECD en de G20. De commissie meent dat dit moet resulteren “in pushing for higher standards of tax good governance globally.”

De voorstellen en aanbevelingen van de Commissie gaan nu ter beraadslaging naar de Europese ministers van Financiën en het Europees Parlement.

Vorig artikel

De strijd tegen belastingontduiking: een onorthodoxe aanpak

Volgend artikel

Verruiming van het toezicht op het notariaat

Dit blogitem is gepubliceerd op 06 december 2012 door:

Van Bavel Advocaten

Van Bavel Advocaten


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten