Brussel gaat belastingontwijking bestrijden

In opvolging van mijn vorige blogbericht nog even dit. Vandaag heeft eurocommissaris Semeta in een interview met de Financial Times gezegd dat de commissie met een voorstel zal komen om de belastingdiensten van de lidstaten automatisch gegevens te laten uitwisselen over de financiële handel en wandel van EU burgers, hedge funds en private equity partners. De afgelopen weken zouden zo veel gevallen van belastingontwijking aan het licht zijn gekomen, aldus Semeta, dat het tijd wordt om flink uit te pakken in de strijd tegen belastingontwijking. Binnen een paar maanden zal de EC komen met een voorstel.

Eerder schreven mijn collega’s Philine America en Nikki Vreede al over de multilaterale gegevensuitwisselingspilot van de ministers van financiën van Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië, Italië en Spanje. Het plan van de EC zou de scope van deze pilot in feite verruimen en alle lidstaten verplichtingen opleggen die het ontwijken van belastingen moeten tegengaan. De automatische gegevensuitwisseling tussen EU-lidstaten zal straks dus mogelijk ook Luxemburg, Oostenrijk en ons eigen land raken. Let wel, we hebben het hier over vergaande maatregelen die worden gepresenteerd in het kader van de bestrijding van belastingontwijking en niet ontduiking.

Nog even terug naar Nederland. Begin vorige maand stemde een kamermeerderheid in met een plan waarin het kabinet wordt opgedragen om nog voor de zomer te komen met een plan van aanpak tegen internationale bedrijven die ons land zouden gebruiken als “tax haven” . Als je dan kijkt naar de partijen die hebben ingestemd met de motie, dan zijn dat goeddeels dezelfde partijen die zich altijd hebben opgewonden over de negatieve effecten van het PVV geluid op de aantrekkelijkheid van ons land voor buitenlandse investeerders. Ik denk dat de gevolgen van deze motie voor de fiscale aantrekkingskracht van ons land echter groter zullen zijn dan die van wat ongenuanceerde uitlatingen die iedereen inmiddels allang is vergeten…

Vorig artikel

Resultaten gegevensuitwisseling met belastingparadijzen blijven onduidelijk

Volgend artikel

Opinie in FD: Laatste poging om zwartspaarders te bewegen

Dit blogitem is gepubliceerd op 06 mei 2013 door:

Van Bavel Advocaten

Van Bavel Advocaten


De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten