Brievenbusfirma’s zijn goed voor Nederland

In een bericht  dat gisteren op de website van de NOS verscheen staat dat Staatssecretaris Weekers van financiën aangeeft blij te zijn dat cijfers aantonen dat brievenbusfirma’s een economisch belang hebben voor Nederland. Uit een rapport van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) blijkt namelijk dat deze brievenbusfirma’s 3 tot 3,4 miljard euro per jaar bijdragen aan de Nederlandse economie in de vorm van belastingen, loonkosten en diensten die zij inkopen.

In het kader van de strijd tegen belastingontwijking en –ontduiking is er de laatste tijd veel aandacht geweest voor het gunstige belastingklimaat in Nederland voor deze brievenbusfirma’s. Het gaat vaak om financiële holdings van multinationals die speciaal in Nederland zijn gevestigd vanwege het belastingvoordeel. Voor deze multinationals zou Nederland een belastingparadijs zijn. Weekers blijft er echter bij dat dat Nederland geen belastingparadijs maakt: “Het woord belastingparadijs zou ik niet willen gebruiken. Wel heeft Nederland een aantrekkelijk investerings- en vestigingsklimaat.” De brievenbusfirma’s leveren banen en geld op. De Staatssecretaris wil deze firma’s dan ook zeker niet kwijt.

Wel geeft de staatssecretaris toe dat belastingontwijking en belastingontduiking ongewenst zijn en dat hij dat in internationaal verband wil aanpakken. “Ik zie dat er bepaalde geldstromen zijn waarbij je de wenkbrauwen kunt fronsen.” Maar hij voelt er niets voor om alleen de bedrijven in Nederland aan te pakken: “We zitten in een economisch lastige tijd.”

Opvallend is wel dat de Nederlandse regering zich in Brussel hard maakt voor de aanpak van belastingontduiking- en ontwijking waarbij vooral particulieren met niet-gefiscaliseerd vermogen in het buitenland hard worden aangepakt, maar zodra het bedrijven betreft die goed zijn voor de Nederlandse staatskas (maar dus niet voor de staatskas van een ander land) de beschermende pet wordt opgezet onder verwijzing naar de ‘economisch lastige tijd’ waar we in leven. Het spekken van de eigen staatskas blijkt dan toch prioriteit te hebben.

Vorig artikel

Gelijk oversteken

Volgend artikel

Beperking van de strafbaarstelling van witwassen

De strafrechtadvocaten van Van Bavel Advocaten schrijven over de ontwikkelingen binnen de rechtspraak en wet- en regelgeving op het gebied van business crime: persoonlijke verslagen, opinies, en beschouwingen, adviezen en feitelijke verhandelingen.

Van Bavel Advocaten

  • Topprofessionals in fraude- en fiscale zaken
  • Specialisten in financieel- en economisch strafrecht
  • Door nichekantoor lage kosten en persoonlijke band met advocaat
  • 24 uur per dag bereikbaar, ook buiten kantooruren of bij spoed
Lees meer over Van Bavel Advocaten